Často kladené otázky ohľadne Chia semienok

Čo obsahujú chia semienka?

Chia semienka sú bohaté na množstvo vitamínov a minerálov. Hlavné vitamíny zahŕňajú A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), C (kyselina askorbová), E, cholín a kyselinu listovú. Obsahujú aj vitamíny B3, B5, B6, B15, B17, D, K, inositol a PABA. Z minerálov sú zastúpené bór, vápnik, meď, jód, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, kremík, sodík, stroncium, síra a zinok. Okrem toho obsahujú amylózy, dostatok elektrolytov a 18 z 22 aminokyselín, vrátane všetkých deviatich esenciálnych.
 

Prečo je potrebné piť veľa tekutín pri konzumácii chia?

Chia semienka absorbujú veľké množstvo tekutín, čo môže viesť k žalúdočným kŕčom. Preto je dôležité piť dostatočné množstvo vody pri ich konzumácii, aby sa zabránilo nepríjemným pocitom v žalúdku.

Čo sa deje v tele po zjedení (prehltnutí) chia?

Po zjedení chia semienok a ich dosiahnutí tráviacich tekutín v žalúdku, semienka napučia a vytvoria gél. Tento gél mechanicky oddelí sacharidy od tráviacich enzýmov, čo spomaľuje vstrebávanie sacharidov do krvi.

Je pravda, že užívaním chia môžu byť moje nechty zdravšie a rásť rýchlejšie?

Áno, chia semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vápnik, bór a mnoho antioxidantov, ktoré podporujú zdravú a hydratovanú pokožku a prispievajú k zdravým nechtom.

Môžem jesť veľa chia semienok?

Je dôležité neprekračovať odporúčanú dennú dávku. Konzumácia viac ako je odporúčaná dávka môže spôsobiť nafúknutosť. Podľa nariadenia EU parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 je odporúčaná denná dávka 15 g (jedna jemne kopcovitá polievková lyžica).

Môžem mať alergiu na chia?

Alergia na chia semienka je veľmi zriedkavá. Tí, ktorí majú reakciu na chia, pravdepodobne majú alergiu aj na sezamové alebo horčičné semienka, prípadne na iné druhy z rodu šalvie.

Je potrebné chia pred konzumáciou rozomlieť?

Chia semienka nemusia byť rozomleté, aby sa zabezpečila absorpcia živín, na rozdiel od ľanových semienok, ktoré musia byť pred konzumáciou rozdrvené.

Treba chia semienka umývať / preplachovať?

Nie, chia semienka nie je potrebné umývať alebo preplachovať.

Ako správne skladovať chia?

Chia semienka skladujte pri izbovej teplote a nízkej vlhkosti. Týmto spôsobom ostanú v dobrom stave niekoľko rokov. Nie je potrebné ich skladovať v chladničke, či už sú vákuovo uzatvorené alebo nie. Uzavretá nádoba pomôže predĺžiť ich životnosť vďaka prírodným antioxidantom v semienkach.

Aký je rozdiel medzi bielymi a čiernymi semienkami chia?

Rozdiel medzi bielymi a čiernymi chia semienkami je zanedbateľný. Obe obsahujú v podstate rovnaké množstvo omega-3 mastných kyselín, bielkovín, vlákniny a ďalších živín.

 Objednajte si naše chia semienka

Ak chcete vyskúšať všetky benefity chia semienok na vlastnej koži, môžete si naše kvalitné chia semienka objednať tu. Veríme, že budete spokojní s ich vynikajúcimi výživovými hodnotami a pozitívnym vplyvom na vaše zdravie.