O nás

Vitajte na zdravej planéte - Healthy planet 

mceclip0-1

Healthy planet s.r.o. funguje 12 rokov a zameriava sa na zdravé potraviny.

Ako prvá firma na Slovensku a v Čechách sme doviezli chia semienka (salvia hispanica) z Južnej Ameriky - to bol začiatok osvety o superpotravinách. Takisto medzi prvými na Slovensku sme predstavili lyofilizáciu ovocia a zeleniny ako najšetrnejší spôsob sušenia so zachovaním nutričných hodnôt pôvodných surovín. Dnes máme vlastnú výrobu lyofilizovaného ovocia, zeleniny a iných zdravých pokrmov, vyrábame pre privátne značky slovenských a zahraničných partnerov. Pôvod nášho ovocia je hlavne Srbsko a Severné Macedónsko.

Prečo lyofilizácia?

Viac ako 60% potravinového odpadu vo svete tvorí čerstvé ovocie a zelenina. Čo s tým?
Lyofilizácia zrelého ovocia predlžuje jeho trvanlivosť bez stabilizátorov, minimalizuje potravinový odpad, zachováva farbu, chuť a hodnotu ovocia aj po dobu niekoľkých rokov. 

mceclip0-2

Čo je lyofilizácia (sušenie mrazom)?

Je to proces, pri ktorom vložíme zamrazené ovocie do vákuovej komory, v ktorej teplota dosahuje od -60 do -40°C a postupne pomaly zahrievame ovocie, čím spôsobíme odparovanie vody z ovocia. Voda sa zachytí v podobe ľadu na okolitých chladiacich telesách a ovocie ostane úplne vysušené. Túto metódu vyvinula NASA pre prípravu trvanlivého jedla pre astronautov.

mceclip0

Je lyofilizácia najšetrnejší spôsob sušenia ovocia?

Všeobecné tvrdenie, že mrazom sušené ovocie si zachová takmer všetku svoju nutričnú hodnotu môže a nemusí byť pravdivé.

Lyofilizácia funguje tak, že hlboko zmrazené ovocie položíte na platňu a tú vložíte do vyhrievanej police. Pomaly policu zahrievate zo spodu vo vákuovej komore, kde je teplota -40 až -60 stupňov.

Toto zahrievanie sa zvyčajne robí trubicou, kde sa pod vysokým tlakom nalieva olej zohriaty až na 180 stupňov. Priemerná teplota ovocia tak veľmi často prekračuje +50 stupňov, kedy sa už lyofilizáciou ničia vitamíny a minerály citlivé na teplo. Pre urýchlenie procesu nie je výnimkou, že sa ovocie zahreje na +80 až +90 stupňov. Výsledkom je chrumkavé sušené ovocie, ktoré je na nerozoznanie od správne lyofilizovaného ovocia pri max. 40 stupňoch. Tie kúsky ovocia, ktoré boli najbližšie k ohrievacej trubici, majú samozrejme tmavšiu farbu a preto sa melú na prášok a opäť sa predávajú ako plnohodnotné mrazom sušené ovocie. Takto nesprávne lyofilizované ovocie neobsahuje takmer žiadny vitamín C a dochádza k výrazným stratám vitamínu A, B1, B5,  B6.

V EÚ neexistuje povinnosť deklarovať postup lyofilizácie ani výsledný vitamínový status v lyofilizovanom ovocí. Preto mnohí výrobcovia v snahe urýchliť lyofilizáciu prehrievajú ovocie a spália vitamíny.

mceclip0-3

Ako to robíme my?

Zaznamenávame každý krok pri spracovaní ovocia. Zaznamenáva sa každá sekunda procesu lyofilizácie, pričom sa meria teplota základnej dosky a teplota ovocia, ktorá za žiadnych okolností nesmie presiahnuť +40 stupňov. 

Naša modifikácia bežne používaného lyofilizátora:

1.) nerovnomerné  vyhrievanie horúcim olejom sme odstránili a nahradili sme ho priamym elektrickým ohrevom platne, na ktorej je ovocie položené

2.) meriame okrem teploty platne aj vnútornú teplotu ovocia.

3.) odstránili sme “police” a tým ušetrili priestor, čo výrazne šetrí energiu

4.) používame solárne fotovoltické panely

5.) kontrolujeme kvalitu ovocia od farmy až po výsledný produkt

mceclip1

Veríme v zdravú planétu.  

Sme Healthy planet.