Chia a šport

Chia je starobylá rastlina s obrovskou nutričnou hodnotou a liečivými vlastnosťami. Aztécky bojovníci už dávno používali chia semienka počas bitiek a loveckých výprav. Počas 24-hodinových pochodov mali pri sebe len malé vrecúško s chia semienkami ako jedinú výživu. Rovnako ako starovekí bojovníci, ktorí využívali chia na zlepšenie vytrvalosti, odolnosti a celkovej výkonnosti, aj dnešní športovci môžu využiť tieto výhody na dosiahnutie svojich vytúžených víťazstiev.

Zdravé potraviny sa dnes stávajú neoddeliteľnou súčasťou denného jedálnička. Dobre premyslená a vyvážená strava by mala byť súčasťou každého športového režimu. Používanie čo najviac prírodných potravín je samozrejmosťou. Energia, vytrvalosť a hydratácia sú len malou časťou toho, čo chia môže ponúknuť nadšencom športu.

Výhody chia pre športovcov

  • Stopové minerály a fytonutrienty: Chia je plná stopových minerálov a fytonutrientov, ktoré zvyšujú uzdravujúci účinok vrátane účinku antioxidantov a posilňujú imunitný systém.
  • Regenerácia svalov: Je bohatá na fosfor, mangán, vápnik a draslík, ktoré pomáhajú regenerovať svaly.
  • Vstrebávanie vápnika: Obsahuje dôležitý minerálny prvok bór, ktorý je katalizátorom pre vstrebávanie a využitie vápnika v tele.
  • Protizápalové vlastnosti: Chia obsahuje flavonoidy s protizápalovými a antivírusovými vlastnosťami.
  • Hydratácia: Chia vytvára gél (viaže vodu až do deväťnásobku svojej hmotnosti), čo umožňuje dlhšiu hydratáciu organizmu a intenzívnejší a dlhší tréning.
  • Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny: Tieto kyseliny sú skvelé pre srdce, znižujú zápal kĺbov, udržujú ich dobre namazané a redukujú bolesť. Sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie žľazového systému, najmä štítnej žľazy a nadobličiek, vyživujú kožné bunky a podporujú zdravé bunkové membrány a nervy. Spolu s vitamínom D pomáhajú pri produkcii vápnika a stimulujú premenu karoténu na vitamín A.
  • Kardiovaskulárne zdravie: Chia podporuje kardiovaskulárne zdravie, komfortnú pohyblivosť kĺbov, funkciu imunitného systému a celkovú bunkovú energiu.
  • Bez lepku a cukru: Chia je vhodná aj pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na cukor.
  • Doplnenie vitamínov a minerálov: Po nadmernej námahe poskytuje chia všetky potrebné vitamíny a minerály, čím telo čerpá z jedla a nie zo svojich zásob.
  • Zdroj vlákniny: Chia je veľkým zdrojom vlákniny, kľúčovým faktorom pre zdravú črevnú funkciu.
  • Antioxidant: Chia je silný antioxidant, ktorý pomáha detoxikovať telo.

Všetky zdravotné výhody, ktoré chia semienka ponúkajú, sú k dispozícii nielen pre športovcov, ale pre každého, kto chce žiť zdravšie a zmeniť svoj životný štýl. Ak chcete vyskúšať všetky benefity chia semienok na vlastnej koži, môžete si naše kvalitné chia semienka objednať tu.