Energia (cukor) a chia semienka

Cukor je neodmysliteľnou súčasťou moderného života, no jeho nadmerná konzumácia môže byť tichým nepriateľom nášho zdravia. Možno ste počuli, že cukor spôsobuje zubné kazy či prispieva k obezite, ale jeho škodlivé účinky siahajú omnoho ďalej.

Čo nám spôsobuje konzumácia cukru:

  • vykrmuje rakovinové bunky,
  • znižuje hladinu dobrého cholesterolu,
  • zapríčiňuje osteoporózu,
  • spôsobuje dentálne problémy, vznik cukrovky, obezitu a hemoroidy,
  • prispieva k vzniku žalúdočných vredov a obličkových kameňov,
  • urýchľuje starnutie pokožky a úbytok kolagénu,
  • poškodzuje pečeň,
  • spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia, problémy so zrakom,
  • prispieva k vzniku Alzheimerovej choroby,
  • zhoršuje akné.

Cukor tiež zaťažuje trávenie a spôsobuje celkové prekyslenie organizmu, čím narúša jeho prirodzenú acidobázickú rovnováhu.

Tou najdôležitejšou, „top“ vlastnosťou chia semienok, popri všetkých ďalších skvelých účinkoch je to, že chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém.
Chia semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode, pričom vytvoria gél. Tento gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, čím spôsobuje pomalší prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa tak premieňajú na glukózu (monosacharid = jednoduchý cukor) pomalšie, pričom glukózu využívame ako zdroj energie. To znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne, čo vedie k lepšiemu využitiu energie a vytrvalosti.

Sacharidy sú palivom na výrobu energie v našom tele. Predĺženie doby ich premeny na jednoduchý cukor (monosacharid) stabilizuje metabolické zmeny. Zníženie výkyvov hladiny cukru v tele umožňuje dlhšie zásobovanie organizmu energiou. Telo si tak udržiava pocit sýtosti po dlhšiu dobu.

Chia semienka môžeme označiť za nášho „manažéra cukru“. Sú jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Chia môžeme konzumovať so sladkými jedlami a zároveň si udržať vyváženú hladinu cukru v tele.