Načo sú dobré tuky?

tuky

Načo sú dobré tuky?

Teda okrem toho, že sú zdrojom energie…

Napríklad taký beta karotén v marhuli.
Je prekurzorom vitamínu A, ktorý si z neho naše telo vytvorí. Avšak IBA ak je rozpustený v tuku.

Ako to robím ja:
Do pečenej granoly nasypem lyofilizované marhule, zalejem ovseným mliekom a zamiešam do toho lyžicu orechového masla. Kvôli vstrebávaniu v tuku rozpustných vitamínov nie je potrebná celá lyžica, ale ja to mám rád😄

Na čo si dať pozor:
Beta karotén, rovnako ako vitamín A, je veľmi citlivý na teplo, svetlo, kyslík.

Čerstvá marhuľa je vystavená všetkým trom faktorom, preto veľmi záleží na krajine pôvodu.
Ideálne je, ak ju priamo odtrhnete zo stromu vo vlastnej záhrade.

Tepelne sušená marhuľa je najhoršou alternatívou. Je vystavená teplote vyše 60°C pri sušení, ktoré trvá niekoľko hodín za účasti kyslíka. Je väčšinou balená do priehľadných lacných obalov bez UV filtra, aby ste videli, aká je krásne oranžová (ak je sírená).

Lyofilizovaná marhuľa má v mnohých prípadoch viac beta karoténu, než čerstvá. Nemyslím v pomere na 100g, to je úplne samozrejmé. Myslím aj v pomere na 1 kus marhule.

Ak je zamrazená v deň zberu, lyofilizovaná vo vákuovej komore v tme a pri odsatom vzduchu a zabalená okamžite po dokončení lyofilizácie do obalu s obsahom hliníka…

Máte radi marhule?

vizitka_sial_paris

 

👉 Healthy planet 👈

🍒Naše lyofilizované produkty naozaj obsahujú vitamíny

🍒Bez pasterizázácie a sterilizácie

🍒Bez pridanej chémie

🍒Príroda vytvorí, my zachováme