Potraviny počas sviatkov

potravinovy_odpad1

Ako vážne to myslíte s našou planétou?


(teraz nemyslím Healthy planet, aj keď vlastne… áno)

Podľa Eurostatu priemerná slovenská domácnosť minie na potraviny 20% príjmov.
Je to oveľa viac, než priemer EÚ (14%).

Napriek tomu nimi plytváme.
Na 1 človeka je to v priemere 100 kg potravinového odpadu ročne.

Počas sviatkov sa zrejme zmení obvyklé zloženie nášho odpadu:
Budú tam zvyšky kapustnice, zemiakového šalátu, možno nejaká ryba, či obschnuté chlebíčky…

Obvykle však potravinový odpad tvorí až zo 60-tich % čerstvé ovocie a zelenina.

Na druhej strane:

Lyofilizované ovocie je obraté v plnej zrelosti počas jeho sezóny. Prirodzene dozreté ovocie nezvyšuje nároky na prevádzkovanie skleníka, umelú výživu, či konzervanty.

Je šokovo zamrazené v deň zberu a uchová si tak väčšinu výživových hodnôt.

Po lyofilizácii sa jeho trvanlivosť počíta nie v dňoch, ale v rokoch.

Do vášho obchodu je transportované s hmotnosťou o 90% nižšou, než čerstvé, čím sa znižuje spotreba paliva.

V supermarkete, ani doma ho nemusíte skladovať v chladničke. Ak máte kvalitný obal, neexistuje dôvod, prečo by ste ho mali vyhodiť.

P.S. Koľko toho vyhodíte tento rok po sviatkoch?

vizitka_sial_paris

 

👉 Healthy planet 👈

🍒Naše lyofilizované produkty naozaj obsahujú vitamíny

🍒Bez pasterizázácie a sterilizácie

🍒Bez pridanej chémie

🍒Príroda vytvorí, my zachováme