Hrnčekový koláč s lyofilizovaným ovocím

Stačí vám len pár základných ingrediencií a za pár minút máte na stole šťavnatý dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Ak hľadáte niečo nové a osviežujúce, tento koláč vás určite nesklame!

Cesto:

  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • ½ hrnčeka xylitolu (prírodné sladidlo)
  • ½ hrnčeka masla (rozpusteného)
  • 2 lyžičky kakaa
  • 2 vajíčka
  • 1 prášok do pečiva
  • 40 g lyofilizovaného ovocia (odporúčame čučoriedky a maliny)

Krém:

  • 90 g horkej čokolády
  • ½ menšieho masla
  • 100 g kyslej smotany

Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame do hladkého cesta. Lyofilizované ovocie je dôležitou zložkou, pretože dodáva koláču výraznú ovocnú chuť a farbu. 
  2. Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
  3. Pečieme pri 180 °C približne 40-50 minút, kým povrch nie je zlatistý.
  4. Po upečení necháme koláč vychladnúť a na povrch nanesieme džem – šípkový džem je skvelou voľbou pre svoju jemne kyslastú chuť.
  5. Pripravíme si krém: rozpustíme čokoládu s maslom a vmiešame kyslú smotanu, kým nevznikne hladký krém. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý koláč.
  6. Na záver pridáme lyofilizované ovocie.

Tento koláč je perfektným spojením chutí a textúr, ktoré osviežia každý stôl. Dobrú chuť!