Stačí vám len pár základných ingrediencií a za pár minút máte na stole šťavnatý dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Ak hľadáte niečo nové a osviežujúce, tento koláč vás určite nesklame!
Cesto:
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček mandľovej múky
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka xylitolu (prírodné sladidlo)
- ½ hrnčeka masla (rozpusteného)
- 2 lyžičky kakaa
- 2 vajíčka
- 1 prášok do pečiva
- 40 g lyofilizovaného ovocia (odporúčame čučoriedky a maliny)
Krém:
- 90 g horkej čokolády
- ½ menšieho masla
- 100 g kyslej smotany
Postup:
- Všetky suroviny na cesto zmiešame do hladkého cesta. Lyofilizované ovocie je dôležitou zložkou, pretože dodáva koláču výraznú ovocnú chuť a farbu.
- Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
- Pečieme pri 180 °C približne 40-50 minút, kým povrch nie je zlatistý.
- Po upečení necháme koláč vychladnúť a na povrch nanesieme džem – šípkový džem je skvelou voľbou pre svoju jemne kyslastú chuť.
- Pripravíme si krém: rozpustíme čokoládu s maslom a vmiešame kyslú smotanu, kým nevznikne hladký krém. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý koláč.
- Na záver pridáme lyofilizované ovocie.
Tento koláč je perfektným spojením chutí a textúr, ktoré osviežia každý stôl. Dobrú chuť!