Dolky, sladké lievance pochádzajúce z našich tradícií, sú obľúbeným dezertom, ktorý si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí. Tento recept vám prinesie dokonalú kombináciu jemnosti a sladkosti. Dolky môžete pripraviť s kváskom alebo kvasnicami, a ich finálnu chuť si môžete upraviť podľa vlastných preferencií.
Suroviny na cesto:
- 1 PL ražný kvások alebo 1/2 balenia kvasníc
- 6 dcl mlieka
- 2 PL trstinového práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 PL oleja
- 250 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 3 PL kyslej smotany
- Štipka soli
Suroviny na plnku:
- Kyslá smotana
- Kakao
- Trstinový práškový cukor
- Džem podľa chuti
- Lyofilizované maliny na ozdobenie
Tip: Všetky suroviny si vyberte z chladničky vopred, aby sa zohriali na izbovú teplotu.
Postup na prípravu cesta:
- Mlieko si mierne ohrejte a rozmiešajte s kváskom alebo kvasnicami. Pridajte cukor, múku, smotanu, olej, vajcia a štipku soli.
- Hotové cesto nechajte oddychovať 3 hodiny pri použití kvásku, alebo približne 1/2 hodiny pri použití kvasníc.
- Nabublinkované cesto začnite liať na panvicu a opekať z oboch strán. Potrite lekvárom, spojte a posypte trstinovým práškovým cukrom.
Príprava plnky:
Keďže vám zostala ešte kyslá smotana, ktorú ste použili do cesta, zmiešajte ju s kakaom a trstinovým práškovým cukrom. Na každý lievanec pridajte malú kôpku kakaovej smotany a ozdobte lyofilizovanými malinami.
Prajeme vám dobrú chuť!