Lahodný recept na nátierku z tekvice Hokkaido, ktorý je ideálny na raňajky, desiatu či večeru. Je plná zdravých ingrediencií, ktoré vám dodajú energiu na celý deň.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica Hokkaido
- 2 polievkové lyžice chia semiačok
- 150 g syra Philadelphia
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a korenie podľa chuti
- Voliteľné: štipka čili alebo bylinky (napr. tymián, rozmarín)
Postup:
- Najprv umyjeme tekvicu Hokkaido a rozrežeme ju na polovice. Vyberieme semienka a nakrájame ju na menšie kúsky. Šupku necháme, pretože po upečení zmäkne.
- Predhrejeme rúru na 200 °C. Tekvicu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme približne 25-30 minút, kým tekvica zmäkne a získa zlatohnedú farbu.
- Po upečení necháme tekvicu trochu vychladnúť a preložíme ju do mixéra. Pridáme cesnak, chia semiačka, syr Philadelphia, citrónovú šťavu, soľ, korenie a voliteľné ingrediencie ako čili alebo bylinky. Všetko spolu rozmixujeme do hladkej konzistencie.
- Ak je nátierka príliš hustá, môžeme pridať trochu olivového oleja alebo vody na zriedenie. Ochutnáme a podľa potreby pridáme viac soli, korenia alebo citrónovej šťavy.
- Hotovú nátierku preložíme do misky a podávame s pečivom alebo ako dip k zelenine. Uchováme ju v chladničke a spotrebujeme do 3-4 dní.
Dobrú chuť praje Healthy Planet!