Neskutočne chutné bábovečky v kvaskovej ale i nekvaskovej verzii. Inšpirujte sa
Kvásková verzia:
- 200g Lyžička múky alebo 2 lyžice pšeničného kvásku
- 375g hladkej pšeničnej múky
- 350g hrudkového tvarohu
- 150g mlieka
- 200g zmäknutého masla
- 170g cukru
- 2 vanilkové cukre
- 5 vajec
- štipka soli
- 20g mrazom sušené maliny
Nekvásková originálna verzia:
- 250g polohrubej múky
- 250g masla
- 250g jemného tvarohu
- 5 vajec
- 150 g cukru
- Prášok do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 20g mrazom sušené maliny
Postup kváskovej verzie:
- V robote vymiešajte cesto, ktoré použijete ďalej na bábovku, korpus, muffiny alebo iné liate koláče.
- Cesto nechajte nakysnúť asi 6-8 hodín, závisí od okolitej teploty. Nezdvojnásobí objem, ako sme zvyknutí, ale keď doňho zaboriete lyžičku, uvidíte, že sa v ňom vytvára krásna štruktúra ako v rozkvase.
Postup nekváskovej originálnej verzie:
- Oddeľte si bielky od žĺtok. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Vymiešajte žĺtky s cukrom a zmäknutým maslom (alebo herou) a tvarohom.
- Do múky primiešajte prášok do pečiva a sódu bikarbóny.
- Do žĺtkovej zmesi postupne pridávajte múku a sneh a jemne zamiešajte dokopy.
- Časť cesta môžete zafarbiť kakaom alebo carom a striedavo ukladať do formy.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte.
- Pečieme na 180 stupňov celzia, čas podľa veľkosti formy:
- Muffiny 25 minút,
- Bábovka 45-50 minút,
- Koláč 40 minút.
Po vychladnutí bábovečky dozdobíme.
Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť!